JEDYNA SEROWA RESTAURACJA W WARSZAWIE!

Czytaj dalej
Materiał informacyjny

JEDYNA SEROWA RESTAURACJA W WARSZAWIE!

Materiał informacyjny

BURSZTYNOWA to miejsce stworzone przez Spółdzielczą Mleczarnię SPOMLEK by inspirować smakiem, tradycją i historią polskich serów długodojrzewających BURSZTYN, SZAFIR i RUBIN.

To również wyjątkowa restauracja, która kartę dań ma opartą na polskich serach marki Skarby Serowara – co ważne, mówimy tu o całym menu, czyli przystawkach, zupach, daniach głównych, deserach a nawet drinkach!

Do powstania restauracji firmę SM SPOMLEK zainspirowali w dużej mierze konsumenci serów. To rozmowy z nimi, podczas prowadzonych degustacji i promocji uświadomiły nam, że wciąż brakuje w Polsce miejsc, w których można pogłębić wiedzę o serach (szczególnie tych długodojrzewających) i kupić naprawdę dobry ser!

Dlatego Bursztynowa to miejsce, w którym chcemy inspirować kulinarnie ale i edukować naszych gości.
A ponieważ jako producent wiemy o serach prawie wszystko, dlatego podczas wizyty w naszej restauracji można bezpłatnie spróbować kilku rodzajów sera i posłuchać jak się go wytwarza. Pracownicy Bursztynowej z przyjemnością opowiadają klientom również o:

A wracając do samego menu - mamy wiele sprawdzonych już sposobów na łączenie serów z winami, konfiturami, miodami a nawet czekoladami. Wiemy jak doskonale sery długodojrzewające łączą się ze słodyczą w deserach: czekoladowych pralinach, bezach, makaronikach czy lodach.
Oczywiście sery te można konsumować również w tradycyjny sposób, czyli jako dodatek do dań na ciepło, makaronów i sosów. Dzięki wieloletniej współpracy z najlepszymi Szefami Kuchni w Polsce posiadamy wiele autorskich przepisów na dania z dodatkiem serów Bursztyn, Szafir czy Rubin. Od początku swojego istnienia nasi Szefowie Kuchni tworzą dania, którymi wygrywamy konkursy kulinarne w Warszawie i całej Polsce.

Ale Bursztynowa to również DELIKATESY z limitowanymi edycjami serów Bursztyn, Szafir i Rubin (z wydłużonym czasem dojrzewania od 3 do 36 miesięcy) oraz z różnymi dodatkami do serów (kajmaki, konfitury, miody, oliwy aromatyzowane, itd.).

Skarby Serowara czyli sery Bursztyn, Szafir i Rubin to pierwsze polskie sery długodojrzewające wytwarzane w niezmiennej recepturze od 20 lat.
Tradycyjne metody produkcji, wysalanie w ponad 30-letniej solance i ręczna pielęgnacja – wszystko to w połączeniu z nowoczesną technologią Spółdzielczej Mleczarni Spomlek i doświadczeniem serowarów z Radzynia Podlaskiego sprawia, że są one cenione przez smakoszy, szefów kuchni i całą branżę serowarską w Polsce.
Ważny jest również fakt, że do produkcji używane jest wyłącznie mleko najlepszej jakości, pochodzące z wyselekcjonowanych gospodarstw hodowców będących również właścicielami mleczarni Spomlek. A to jak istotne jest mleko w produkcji tych serów najlepiej świadczy receptura produkcji czyli to, że 1 kg sera powstaje aż z 15 litrów mleka!

Bursztyn, Szafir i Rubin swój unikalny smak i aromat zawdzięczają również długiemu okresowi dojrzewania – od 3 do nawet 36 miesięcy, podczas którego każdy krąg sera jest ręcznie pielęgnowany i masowany. Dzięki temu ich miąższ charakteryzuje się zwartą, lekko kruchą strukturą z wyczuwalnymi kryształkami, których przybywa wraz z upływem czasu dojrzewania.
Wspomniane „kryształki” to białka które przez ten wydłużony okres dojrzewania ulegają rozkładowi na pojedyncze aminokwasy a te są dużo lepiej przyswajalne przez organizm ludzki, niż pierwotne białka mleka.
Wszystko to powoduje, że spożywanie serów długodojrzewających jest znacznie bardziej korzystne dla naszego organizmu, niż w przypadku zwykłych serów śniadaniowych.
Dodatkowo w procesie dojrzewania rozkładowi ulega laktoza – w związku z tym sery dojrzewające mogą by spożywane nawet przez osoby uczulone na produkty mleczne.

Sery marki Skarby Serowara znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Ponieważ charakteryzują się wyrazistym smakiem często są smakowitym dodatkiem do sałatek, makaronów oraz dań mięsnych i warzywnych. Dobrze sprawdzą się jako składnik tak popularnej ostatnio „deski serów” oraz w połączeniu z winami i nalewkami.
A wszystko to staje się oczywiste po wizycie w naszej restauracji.

SER-decznie zapraszamy do BURSZTYNOWEJ!!!

JEDYNA SEROWA RESTAURACJA W WARSZAWIE!

Restauracja Bursztynowa
ul. Nowy Świat 37, 00-029 Warszawa
tel. +48 519 310 110
e-mail: kontakt@bursztynowabistro.pl
www.bursztynowabistro.pl
fb: Bursztynowa Bistro

Materiał informacyjny

plus.polskatimes.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.