NIK coraz ostrzej o jakości żywienia pacjentów. Za dużo soli i tłuszczu, za mało warzyw
Najwyższa Izba Kontroli alarmuje w sprawie szpitalnych jadłospisów. Okazuje się, że posiłki w niektórych placówkach mogą chorym wręcz szkodzić i skutkować uszczerbkiem na zdrowiu.
Specjaliści nie mają wątpliwości, że właściwa dieta wpływa na poprawę stanu zdrowia chorego. Tym bardziej zaskakuje, że szpitalach przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli czy zatrudniania dietetyków na oddziałach.
W dalszej części artykułu przeczytasz m.in. ile wydają lubelskie szpitale na jedzenie i czy dbają o jakość przyrządzanych posiłków
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień