Agata Pustułka

Trują się celowo grzybami? Tak twierdzą lekarze i ostrzegają!

Niestety powróciła moda na zbieranie halucynogennych grzybów. Są śmiertelnie groźne! Fot. 123rf Niestety powróciła moda na zbieranie halucynogennych grzybów. Są śmiertelnie groźne!
Agata Pustułka

Rodzice uważajcie na dzieci! Podczas grzybobrania niekoniecznie zbierają prawdziwki i maślaki. Wróciła moda na grzyby halucynogenne.

Nadchodzący weekend to dla grzybiarzy będzie eldorado, bo przewidywany jest wielki wysyp grzybów. My jednak ostrzegamy - zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, choć liczba śmiertelnych przypadków jest na szczęście niewiele.

Dzięki rosnącej świadomości, z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. To dobra wiadomość. Zła jest taka, że, niestety, wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.

Grzyby mają niewielkie wartości odżywcze, jednak ze względu na ich walory smakowe cieszą się niezmienną popularnością w naszej kuchni. Niestety część z nich jest niejadalna, a niektóre trujące. Zawarte w nich toksyny mogą działać tylko miejscowo na przewód pokarmowy, ale niektóre nieodwracalnie uszkadzają wątrobę i nerki lub działają pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy.

Ze względu na czas wystąpienia objawów zatrucia grzybami, przyjęto podział na dwie podstawowe grupy: zatrucia o krótkim okresie utajenia, w których zwykle od 30 minut do pięciu godzin po spożyciu potraw zawierających grzyby występują objawy kliniczne (najczęściej bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka), oraz zatrucia o długim okresie utajenia, w których pierwsze objawy żołądkowo-jelitowe pojawiają się po ponad sześciu godzinach od spożycia grzybów.

- Im dłuższy okres utajenia objawów, tym zatrucie grzybami jest groźniejsze - przekonuje dr Iwona Kozak-Michałowska, zastępca dyrektora medycznego Laboratoriów Synevo. - W razie najmniejszego przypuszczenia, że doszło do zatrucia grzybami należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Każda osoba, u której wystąpiły objawy zatrucia grzybami po upływie czterech lub więcej godzin od ich spożycia, powinna być poddana obserwacji szpitalnej - przypomina lekarka.

Czytaj dalej i dowiedz się, jak rozpoznać zatrucie grzybami.

Pozostało jeszcze 64% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Agata Pustułka

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.polskatimes.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.